Fastande Mage inför Blodprov – Vad är tillåtet -Kaffe? Träna? Te? Tobak?

Fastande Mage inför Blodprov – Vad är tillåtet -Kaffe? Träna? Te? Tobak?

Många undrar varför man måste ta blodprov på fastande mage. Varje leverantör av hälsokontroller via blodprov har sina egna beskrivningar hur detta ska gå till. 

Vi förklarar de bakomliggande orsakerna till varför du måste fasta innan ett blodprov och reder ut vad begreppet fasta verkligen betyder. Innebär det att du kan dricka vatten, dricka kaffe eller ta mediciner innan provtagningen.

Vill du testa dig för COVID-19? Då har vi en artikel där vi listar alla test du kan köpa idag: Testa om du har eller haft corona

Innehåll: Blodprov på fastande mage

Vad är ett blodprov?

Ett blodprov innebär att du lämnar en liten mängd prov som sedan analyseras. Hur mycket blod som behövs beror på vad som ska undersökas.

Vad är fastande mage?

Fastande mage innebär att du inte ska äta 10 timmar innan blodprovet tas (1).

Varför ska man ta blod på fastande mage?

Det är viktigt att fasta innan blodprov för att inte kosten ska påverka dina värden. Detta är särskilt viktigt med socker eftersom värdet är väldigt beroende av hur mycket socker du har fått i dig genom maten. Undvik helst fet mat och alkohol dagarna innan blodprovet eftersom detta kan påverka dina levervärden. Glukos, triglycerider, C-peptid och Zink är särskilt känsliga för mat och dryck och det finns stor risk att värdet blir missvisande (1).

Hur långt är fastnade blodprov - minst 10 timmar - www.alyzme.se självtestning hemma eller via hälsocenter

Bild 1. Minsta tiden att fasta för ett fastande blodprov är 10 timmar (1). 

Vad innebär fastande mage inför provtagning?

Fastande mage inför provtagning innebär att du inte får förtära någon mat inom 10 timmar innan blodprovet tas. 

Vatten, svart kaffe och te går bra att dricka utan mjölk eller socker i. Nikotin i alla former bör undvikas. Man ska alltså inte snusa, röka, använda tuggtobak eller nikotintuggummin på fastande mage inför blodprov.

smolab hälsokontroll kampanj rabatt

Hur många timmar ska jag fasta innan blodprov?

Werlabs rekommenderar att du fastar minst 10 timmar innan blodprovet tas. Det är därför lättast att ta provet på morgonen innan du äter frukost.

Kan man dricka kaffe på fastande mage innan blodprov?

Svart kaffe (inte med mjölk eller socker) går bra att dricka på fastande mage inför blodprov med Werlabs.

Kan man dricka kaffer på fastande mage - Ja det går oftast om det är svart - www.alyzme.se självtester i hemmet

Bild 2. Om du vill dricka kaffe på fastande blodprov så går det oftast bra så länge det är svart. 

Kan man dricka vatten på fastande mage innan blodprov?

Vatten går bra att dricka på fastande mage inför blodprov med Werlabs. Det är till och med att föredra att dricka vatten eftersom blodådrorna blir större då och då blir det lättare att sticka i dem.

Bild 3. Man kan, om inget annat sagts, utan problem dricka vatten om man fastar till ett blodprov.

Kan jag träna innan blodprov?

Werlabs rekommenderar att du ska sitta i lugn och ro minst en kvart innan provtagningen (1). Andra leverantörer har liknande rekommendationer där de flesta uttryckligen skriver att man ska undvika fysisk träning innan blodprovet.

Måste jag fasta innan blodprov för kolesterol?

Det finns studier som tyder på att fasta innan blodprov av lipider (inklusive kolesterolnivåer) inte påverkar resultatet. Hursomhelst, om du av någon anledning inte kan fasta innan din provtagning rekommenderar vi att du konsulterar med leverantören av analysen innan du tar ett sådan beslut.

Visste du att…

Brist på D-vitamin kan ge upphov till diffusa symtom som trötthet. Växtbaserad kost ökar risk för brist på D-vitamin. Under vinterhalvåret är det svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin eftersom det kommer från UV-strålarna från solen.

Läs mer om D-vitaminbrist och hälsotester.

Det är viktigt att du är frisk när du tar blodprov eftersom vissa markörer påverkas av infektion/inflammation och detta kan i sin tur påverka läkarbedömningen. 

Många leverantörer rekommenderar även att:

 • Minst 15 minuters vila innan provtagning (För att kroppsvätskorna ska komma i jämvikt och inte påverkas av eventuell ansträngning)
 • Angående mediciner: Det är viktigt att du meddelar om du använder mediciner och att du försöker ta provet innan morgonens första dos av medicin.
 • Det finns hormoner som kan variera över dagen. Hormonet prolaktin bör antingen tas efter klockan 10.00 eller
  minst två timmar efter det att man stigit upp. 
 • Vissa laboratorier eller prover kräver att man inte har ätit en
  speciell sorts föda, kosttillskott eller medicin en viss tid före provtagningstillfället.
  Exempel på detta är kalkrik föda vid provtagning av bisköldkörtelhormon (PTH) och
  järnmedicin vid kontroll av järnhalten. Om du är osäker, kontakta alltid leverantören innan du beställer blodprovet.
Ta fastande blodprov och träning - ta max 15 minuter innan provtagning - Alyzme.se listar självtester

Bild 4. Du kan i de flesta fall träna under fastan men bör inte göra det minst 15 minuter innan du lämnar blodprovet. 

Det finns flera olika aktörer som erbjuder hälsokontroll via blodprov. Hos Svensk Provtagning och Werlabs bokar du tid för ett blodprov via deras hemsida när du köper ett analyspaket. Du går på drop in hos något av de hälsocenter som ligger i din närhet och lämnar blodprov för att sedan få ditt svar online eller hem på posten, helt anonymt. Enkelt och smidigt. Nedan ser du några av de mest populära testen.

Komplett hälsoundersökning, som ger dig insikter kring 52 st analyter, tillsammans med en djupgående läkarkommentar.

Efter att du enkelt köpt provet med Bank-ID och då också valt ett närliggande provtagningsställe lämnar du några blodprover och kan därefter invänta svar.  

Fördjupad hälsoanalys för kvinnor i alla åldrar. Innehåller bl.a. test för kontroll av blodkroppar, sköldkörtelprov, vitaminer.

 

Efter att du enkelt köpt provet med Bank-ID och då också valt ett närliggande provtagningsställe lämnar du några blodprover och kan därefter invänta svar.  

Hälsokontroll för män i alla åldrar för blod, lever, njurar, blodsocker, järn- vitamin- och mineraler testosteron och prostata mm.

 

Efter att du enkelt köpt provet med Bank-ID och då också valt ett närliggande provtagningsställe lämnar du några blodprover och kan därefter invänta svar.  

Test din hälsa via blodprov med 43 hälsomarkörer samt en personlig läkarkommentar. 

 

Efter att du enkelt köpt provet med Bank-ID besöker du en klinik eller vårdcentral via drop in eller bokat besök och lämnar ditt prov. Därefter får du svar i din journal online.

Medisera erbjuder Hälskontroll Stor med 35 analyssvar. Bl.a. för blodstatus, diabetes, hjärta/kärl, njurfunktion, mm.

Summering av blodprov på fastande mage

I den här artikeln har vi tagit upp att fastande mage betyder att man inte äter något 10 timmar ett blodprov, att det är till för att inte kosten ska påverka dina värden men att kaffe utan mjölk och vatten går bra och att du kan lämna blodprov och få dem analyserade hos Werlabs eller Svensk Provtagning som vi även har rabattkod för.

 1. https://werlabs.se/infor-provtagning/ 

Leave a Reply