You are currently viewing Vad är HPV-virus och hur kan jag testa mig?

Vad är HPV-virus och hur kan jag testa mig?

I denna artikel ska vi besvara vad HPV virus är och hur du kan testa dig. Vi kommer att beskriva hur du kan upptäcka om du har HPV virus genom att beskriva symptomen och olika tester. Dessutom förklarar vi hur HPV-virus smittar och hur du kan skydda dig. Vi avslutar med information om vaccin och vilka leverantörer som erbjuder självtest för hälsotest hemma samt kliniktest för HPV virus. 

Vad den här texten tar upp

 • Vad är HPV virus
 • Vilka symptom ger HPV virus?
 • Hur smittar HPV virus?
 • Vilken cancer kan HPV virus orsaka?
 • Vad finns det för HPV virusbehandling?
 • Vilka HPV-vaccin finns det?
 • Test för HPV virus

Vad är HPV virus?

HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus som finns i över hundra olika former. Några av dessa former kan ge upphov till cellförändringar som kan leda till cancer där livmoderhalscancer är den absolut vanligaste typen. HPV virus kan även orsaka vårtor på händer och fötter. Dessutom finns vissa typer som ger upphov till vårtor i underlivet, så kallade kondylom (1).

 

Vilka symptom ger HPV virus?

HPV infektionen är symptomfri och läker oftast av sig självt. Däremot kan HPV infektionen bli kronisk och ge upphov till vissa typer av cancer eller kondylom (2).

Hur smittar HPV virus?

HPV virus smittar från person till person genom kontakt mellan hud eller slemhinnor. HPV virus kan smitta genom alla typer av sex. HPV virus är en mycket smittsam infektion och de flesta människor infekteras med en eller flera olika typer av viruset under någon gång i livet (2).

Kondom är ett bra sätt att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar men är inget säkert skydd mot HPV eftersom det kan överföras via hud- och slemhinnekontakt (2).

Vilken cancer kan HPV virus orsaka?

HPV virus kan orsaka många olika typer av cancer. Den vanligaste är livmoderhalscancer och mer ovanliga cancer är svalgcancer, munhålan, ändtarmsöppningen, kvinnans yttre könsorgan, i slidan eller på penis.

Vad finns det för HPV virusbehandling?

Det finns ingen behandling mot viruset. Ofta försvinner den av sig självt. Se nästa avsnitt om HPV vaccin.

Vilka HPV-vaccin finns det?

Det finns idag tre vacciner mot HPV. Dessa tre vacciner skyddar mot HPV typerna 16 och 18 som tillsammans står för runt 70% av alla fall av livmoderhalscancer. Andra cancerformer relateras framförallt till typ 16. Två av dessa tre vacciner skyddar även på HP typerna 6 och 11 som står för 90% av alla fall med kondylom. Vaccinerna bör ges innan man blivit infekteras och kan inte användas för behandling av befintlig infektion. (2).

HPV-virus-test

 Sverige kallas alla kvinnor från 23 år till 64 år regelbundet för gynekologisk cellprovskontroll. Detta är ett effektivt sätt att upptäcka och förebygga livmoderhalscancer. Kontrollerna började på 1960-talet och har lett till att antalet fall av livmoderhalscancer har halverats. Ca 80 procent av kvinnorna deltar i kontrollerna. Sedan 2010 ingår HPV vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet och erbjuds för flickor i årskurs 5 eller 6. Även de kvinnor som tar vaccinet bör delta i cellprovtagningen eftersom vaccinerna inte skyddar mot alla HPV typer som kan orsaka cancer (2).

Kliniktester

Nedan listas 

Det här testet

Du besöker en klinik via drop in eller bokat besök och lämnar ….

Självtester för hemmet

Nedan listas 

Det här testet testar…

Självtestet tas via…

Om att testa sig

Fördelarna med att testa dig mot…

Sammanfattning

I den här artikeln har vi tagit upp…

 1.  https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/infektioner/infektioner-pa-huden/hpv-humant-papillomvirus/
 2. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/hpv-infektion/

This Post Has 2 Comments

  1. alyzme.se

   Hej Alexandra,
   Tack för informationen.

   Bästa hälsningar
   Marcus
   Alyzme Sverige

Leave a Reply