You are currently viewing Glutenintolerans Test – Hitta Bästa Testet Idag! Se också Glutenallergi och Celiaki

Glutenintolerans Test – Hitta Bästa Testet Idag! Se också Glutenallergi och Celiaki

I denna artikel jämför vi de 4 bästa testen för glutenintolerans, glutenallergi eller celiaki. Enligt Celiaki förbundet är glutenallergi en felaktig benämning som ibland används men vi kommer referera till glutenintolerans eller celiaki. 

Vi kommer även svara på vad gluten är och hur du kan testa dig, eller ditt barn, för glutenintolerans genom ett självtest eller ett blodprov hos en klinik. Vi kommer även förklara vilka symptom som är vanliga om man äter gluten då man är intolerant. Vidare kommer vi förklara vilka livsmedel som innehåller gluten och hur du enkelt kan undvika dessa men glutenfri mat. 

Vi går igenom följande underrubriker:

 • Vad är gluten?
 • Vad är glutenintolerans eller celiaki?
 • Hur vanligt är glutenintolerans?
 • Vilka symptom ger glutenintolerans på vuxen?
 • Vilka symptom ger glutenintolerans på barn?
 • Hur kan jag testa mig för glutenintolerans?
 • Glutenfri mat
 • Glutenintolerans vs Spannmålsallergi

Vad är gluten?

Gluten är en grupp av proteiner (prolaminer och gluteliner) som finns i olika spannmål.

Vad är glutenintolerans eller celikai?

Glutenintolerans eller celiaki innebär att man tarmen skadas av gluten vilket leder till att man får näringsbrist (1).

När du äter gluten reagerar kroppens immunförsvar mot det gluten som kommer i tunntarmen. Reaktionen är att slemhinnan i tunntarmen blir inflammerad och så småningom försvinner tarmluddet. Tarmluddet finns på insidan av tarmen för att ta upp näringen (2).

Vissa spannmål är rika på gluten - www.alyzme.se listar självtest för glutenintolerans

Bild 1. Gluten finns i många spannmål men främst i vete.

Hur vanligt är glutenintolerans?

I Sverige har ungefär en till två personer av hundra glutenintolerans (celiaki) (1). Man säger att circa 1 % har glutenintolerans (celiaki) men att ca hela 30% bär på riskgenerna (3). Miljö och diet har sedan en stor betydelse för om glutenintoleransen bryter igenom och manifesterar sig. 

Vanliga symptom hos vuxna för glutenintolerans är

Så vilka är symtom ger glutenintolerans hos barn som vuxen? De manifesterar sig både långsiktigt och kortsiktigt (1, 3):
 • Diarré och besvär från mag-tarmkanalen
 • Magont
 • Förstoppning
 • Trötthet och nedstämdhet
 • Viktnedgång
 • Ledvärk
 • Utslag i munnen, så kallad afte
 • Kräkningar och illamående
 • Blåsor på huden
 • Svårt att få till en graviditet

Orsaken till dessa är att den skada som gluten skapar på tarmludden leder till att delar av gluten och mat läcker in i blodet samtidigt som näringsintaget påverkas negativt (3).

Mer om orsakerna bakom symtomen för glutenintolerans:

Väl i blodet retar dessa delar immunförsvaret som i sin tur är mer aktivt och kan angripa kroppsegen vävnad. Man har tex sett att  personer som har celiaki också har ökad risk för olika typer av autoimmuna sjukdomar såsom Diabetes mellitus typ 1, autoimmun sköldkörtelinflammation, autoimmun hepatit, rheumatoid arthritis, Sjögrens syndrom med flera (4).

Man har tex sett i en norsk studie att 5% av de med typ 1 diabetes och hade glutenintolerans. Det är fortfaranden debatterat om sambandet mellan glutenintolerans och utbrottet av autoimmuna sjukdomar, men man kan tänka att det är värt att ta till en viss försiktighet grad med glutenintag om man vet att man bär på generna (har gen-testat sig eller har någon i släkten med glutenintolerans – det är ärftligt till 50% (5).

Glutenintolerans kan också misstas för att vara Irritable bowel syndrome (IBS). Här är magen orolig p.g.a. andra komponenter i födan. 

T.ex, så saknar människor enzymer för att bryta ner oligofruktoser (kedjor av fruktossocker) och (samt andra oligosakarider) som det finns mycket i spannmål men också i många andra grönsaker. För att detta ska ske krävs att vi har några probiotiska bakterier i magen (6). Äter man en kost fri från fiberrikt material som stimulerar dessa att växa och bli fler eller en där man inte får i sig dem kan det också ge upphov till magproblem som kan misstolkas som glutenintolerans (6). Vi kan tåla dessa oligofruktoser (där inulin är en av de vanligare) men till en viss mängd om 5-10 gram innan de ger upphov till magproblem hos vissa (7). Det ska också tilläggas att dessa oligofruktoser även har en bra effekt på magens hälsa när magen väl har de bakterier som krävs för att bryta ner dem (6).

Att tänka på är att IBS sägs drabba 11% av den vuxna befolkningen (8) medan glutenintolerans manifisteras i ca en procent.  

Bakar man med surdeg kan glutennivån i brödet sjunka - www.alyzme.se testa din hälsa hemma.

Bild 2. Att baka med surdeg kan sänka gluten nivån i brödet. Dock ska du vara medveten om att köpa surdegsbröd inte nödvändigtvis är riktigt surdegsbröd. I många fall tillsätts bara en bit surdeg till en vanlig det som därefter bara jäser en kort stund. Riktig surdeg ska jäsa längre än så för att bryta ner gluten och fruktaner. Dessa ligger  många fall bakom vad som orsaker magsmärtor och en orolig mage.

Vilka symptom ger glutenintolerans på barn?

De vanligaste symptomen hos barn med glutenintolerans är diarré och att barnet inte äter som det ska (1).

Hur kan jag testa mig för glutenintolerans?

Glutenintolerans blodprov på mottagning: Werlabs erbjuder ett blodprov för test av glutenintolerans

Glutenintolerans Självtest: Det finns självtest för glutenintolerans. Se nedan.

Testa Glutenintolerans - Blodprov på hälsocenter/mottagning

De test för glutenintolerans du kan ta via en mottagning. Se alla leverantörer för olika hälsokontroller på mottagning.

Det här testet analyserar Transglutaminas IgA som är en antikropp som reagerar mot gluten. Har ätit glutenfri kost under längre tid så blir translutaminas IgA omätbart i blodet. Därför rekommenderas ett dagligt glutenintag minst 2-3 veckor före provtagning.

Du besöker en klinik via drop in eller bokat besök och lämnar ett blodprov.

3 Bästa Självtester för Glutenintolerans

Nedan listas de självtest man kan ta i sitt eget hem för att testa om man har glutenintolerans. Se alla de vanligaste hälsotesterna i hemmet.

Dynamic Code testar både ärftlighet för celiaki (HLA-DQ2/DQ8 genotyp), serologiska markörer för celiaki (tTG-IgA), samt IgA. Quicktest och Werlabs testar endast IgA.

 • Köp testet vi oss på dynamiccode.com
 • Du får ett provtagningspaket hem i brevlådan.
 • Du tar ett litet blodprov (stick i fingret) och ett kindgnuggsprov med en tops på insidan av kinden. Instruktioner finns i paketet.
 • Sedan förpackar du testet enligt instruktionerna och returnerar.
 • Inom en vecka har du ett säkert svar som du hämtar på dynamiccode.com med din unika analyskod (som finns i paketet).
 • Svaret du får innehåller både analysresultat och en förklaring på vad det betyder samt en rekommendation om hur du kan gå vidare.
 • Medicinska experter kan hjälpa dig att tolka provsvaren och visar dig vägen vidare i vården. Men du kan också ta med svaret till den ordinarie hälso- och sjukvården. 

Det mest omfattande Glutenintoleranstestet på marknaden. Tillförlitlighet över 99%

Glutentestet indikerar Anti-vävnadstransglutaminas IgA-antikroppar som är direkt associerade med glutenintolerans/celiaki och är mycket säkert, tillförlitligheten är hela 97%. Det har använts av sjukvården i 10 år och är CE-märkt. 

Testet utförs genom ett stick i fingertoppen, en droppe blod droppas i testkassetten och sen är det bara att avläsa resultatet. Allt du behöver, lansett etc, medföljer i paketet. Notera: Testet ska utföras vid symptom samtidigt som vanlig kost konsumerats (dvs ingen glutenfri kost).

Billigaste Glutenintoleranstestet på marknaden. Tillförlitlighet 97%

Hemmatest av anikroppar mot sjukdommen Coeliac (glutenintolerans). Provet ger normalt svar inom 10 dagar. Biomarkörer som täcks av provet:

– Tissue Transglutaminase (tTG)

– Endomysial Antibodies (EMA) 

Lansetter i fingret och 0.5 milliliter blod dras. Du postar tillbaka blodet i en medföljande tub och förpackning och svar fås online inom normalt fem dagar. 

Glutenfri mat

Om du har glutenintolerans är det mycket viktigt att läsa ingrediensförteckningen i all mat för att undvika gluten. Exempel på glutenfria livsmedel:

 • Potatis
 • Ris
 • Majs
 • Quinoa

Det finns även glutenfria varianter av livsmedel som vanligtvis innehåller gluten som glutenfritt bröd och pasta med mera.

Det är möjligt att äta gott även utan gluten - analysera din glutenintolerans hemma med självtest via alyzme.se

Bild 3. Det finns gott om glutenfria alternativ för både mat och bakning ifall du är glutenintolerant. Det kan bli en liten omställning men du har snart hittat många nya ingredienser och livsmedel du kan använda i bakning och matlagning.

Glutenintolerans vs Spannmålsallergi

Glutenintolerans (Celiaki) är inte samma sak som spannmålsallergi. Spannmålsallergi innebär att man är allergisk mot ett eller flera sädesslag. Detta förekommer hos barn och försvinner oftast när barnet blir äldre.

Hur behandlas Glutenintolerans

Behandlingen består i att äta glutenfri mat. Det går inte att behandla glutenintolerans och den går inte över. När du börjar äter glutenfri mat läker tarmen inom några månader.

Sammanfattning Glutenintolerans och test

I den här artikeln har vi tagit upp att gluten är ett protein, att glutenintolerans är när magen tarmens insida reagerar negativt till detta protein, att symtomen artar sig i magsmärtor, trötthet och ledvärk, att det går att testa om man har glutenintolerans via olika självtest hemma eller via klinik (med länkar till dessa) samt att det i nuläget inte går att behandla utan att man ska undvika mat med gluten. 

 1. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/gluten
 2.  https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/allergier-och-overkanslighet/celiaki/celiaki/
 3. Ilaria Parzanese, Dorina Qehajaj, Federica Patrinicola, Merica Aralica, Maurizio Chiriva-Internati, Sanja Stifter, Luca Elli, and Fabio Grizzi, 2017, Celiac disease: From pathophysiology to treatment, WJGB – World Journal of Gastrointestional Pathophysiology – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5437500/
 4. Alice Itzlinger, Federica Branchi, Luca Elli, and Michael Schumann, 2018, Gluten-Free Diet in Celiac Disease—Forever and for All? – Nutrients -https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267495/
 5.  Jonas F Ludvigsson, Julio C Bai, Federico Biagi, Timothy R Card, Carolina Ciacci, Paul J Ciclitira, Peter H R Green, Marios Hadjivassiliou, Anne Holdoway, David A van Heel, Katri Kaukinen, Daniel A Leffler, Jonathan N Leonard, Knut E A Lundin, Norma McGough, Mike Davidson, Joseph A Murray, Gillian L Swift, Marjorie M Walker, Fabiana Zingone, David S Sanders, 2014, Diagnosis and management of adult coeliac disease: guidelines from the British Society of Gastroenterology, GUT, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4112432/
 6. Learn more about Fructan, https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/fructan
 7.  Bonnema AL, Kolberg LW, Thomas W, Slavin JL., 2010, Gastrointestinal tolerance of chicory inulin products. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20497775
 8.  Bruno K. Rodiño-Janeiro, María Vicario, Carmen Alonso-Cotoner, Roberto Pascua-García, and Javier Santos, 2018, A Review of Microbiota and Irritable Bowel Syndrome: Future in Therapies https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5548066/

Leave a Reply