You are currently viewing Symtom på Vitamin B12 Brist – Jämför Tester

Symtom på Vitamin B12 Brist – Jämför Tester

Denna artikel handlar om symtom på vitamin B12 brist och hur du enkelt kan kontrollera dina nivåer med olika vitamin B12 test. 

Allmänt om symtom på vitamin B12 brist

Det är viktigt att ta symtom på vitamin B12 brist på allvar eftersom vitamin B12 är nödvändigt för bland annat ämnesomsättningen och bildningen av röda blodkroppar. Vitamin B12 behövs också för nervsystemets funktion. Riskgrupper för brist är framförallt äldre, vegetarianer och veganer. I den här artikeln går vi igenom följande frågeställningar.  

 • Vad är Vitamin B12?

 • Vad är ett vitamin B12 test?

 • Vilka symptom ger Vitamin B12 brist?

 • Vilka symptom ger Vitamin B12 brist?

 • Vad är orsaken till Vitamin B12 brist?

 • Vilka är riskgrupperna för Vitamin B 12 brist?

 • Hur kan jag påverka min Vitamin B12 brist/balans?

 • Vilka tester finns för Vitamin B 12 brist?

Vad är Vitamin B12?

Vitamin B12 behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar [1]. Om du har för lite B12 kan du få blodbrist (anemi). B12 tillverkas inte i kroppen utan du får i dig det genom maten. B12 finns i mat från djurriket, främst i kött och mejeriprodukter. Det bildas från start av bakterier och binds sedan upp i cellväggarna i köttets celler. Växter har därför inte vitamin B12 i sig. I magen absorberas vitamin B12 i den tidiga delen av tarmarna så även om bakterierna i tjocktarmen producerar B12 så kan du inte ta upp det. Som vegan kan du inte få i dig vitamin B12 på annat sätt än via tillskott.

Vad är ett vitamin B12 test?

Kobalamin (vitamin B12) kan mätas både i plasma, vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats utan att blodet har fått koagulera, eller i serum.

Serum är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats efter att blodet har fått koagulera. 

Huvudvärk är en av symptomen vid vitamin B12-brist. B12-brist är vanligast hos äldre och veganer - www.alyzme.se testa din hälsa hemifrån med hälsotest

Bild 1. Ett av symptomen att du har vitamin B12-brist är huvudvärk. Är du äldre eller vegan och har det kan orsaken mycket troligt vara vitamin B12-brist.

Symtom på Vitamin B12 brist

Som nämndes tidigare i artikeln kan ett symtom på vitamin B12 brist vara blodbrist. De röda blodkropparna har till uppgift att transportera syret från inandningsluften till alla delar av kroppen. Syre behövs för de flesta av kroppens funktioner, som blodbildning, ämnesomsättning och energiproduktion. Det gör att brist på röda blodkroppar kan ge många olika typer av symtom.  

Vanliga symtom vid blodbrist är att du:

 • känner dig trött och orkeslös
 • har svårt att koncentrera dig
 • känner dig yr
 • känner att du blir andfådd lättare än förut
 • får hjärtklappning
 • får huvudvärk
 • får öronsus

Bild 2. Ett annat vanligt symptom till vitamin B12-brist är att du känner dig orkeslös och deprimerad. Att testa din B12-nivå och veta om det är B12-brist du lider av och sedan förbättra din nivå kan därför förändra ditt liv till det bättre.

Blodbrist på grund av för lite B12 kan även ge besvär med slemhinnorna. Det kan till exempel vara sprickor i mungiporna eller tungsveda. Tungsveda innebär att den knottriga ytan på tungan försvinner och den i stället blir slät, röd, blank och svider.  

Brist på B12 kan också visa sig som besvär från nervsystemet. Det kan vara i form av stickningar, domningar och försämrad känsel, med början i fötterna. Du kan känna dig osäker när du går och få försämrade reflexer i vader och fotsulor. Svår B12-brist kan även ge symtom som försämrat minne, depression och försämrad syn.

Det är vanligt att symtomen för blodbrist på grund av för lite B12 tilltar långsamt under flera månader och ibland under flera år.

Vad är orsaken till Vitamin B12 brist?

Orsakerna till B12-brist kan variera. Vitamin B12, B6 och folat reglerar aminosyran homocystein i blodet. För mycket eller för lite av något vitamin påverkar nivåerna av de andra. Homocystein är en markör som påverkas av obalanser i Vitamin B6, B9 och B12 och används för att upptäcka eventuell brist. Hög homocysteinhalt är även kopplat till förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom men man vet inte riktigt hur sambandet ser ut. 

Bild 3. Koncentrationssvårigheter och huvudvärk kan vara en direkt följd av vitamin B12-brist. Studier har visat att det finns en stark korrelation mellan B12-brist och risken att utveckla demens. Så håll koll på din nivå och håll den hög. Det är väldigt svårt att överanvända tillskott av vitamin B12. 

Vilka är riskgrupperna för Vitamin 12 brist?

Risken för B-vitaminbrist ökar med åldern. Cirka 10-15 procent  av alla personer över 60 års ålder beräknas ha brist på vitamin B12. Graviditet, vegankost och vissa läkemedel kan också öka risken för B-vitaminbrist. 

Chrons sjukdom, autoimmuna sjukdomar och operationer av magsäcken, till exempel gastric bypass, kan leda till B-vitaminbrist. I vissa fall beror B-vitaminbrist på ärftliga defekter och sjukdomar som påverkar kroppens B-vitaminupptag. Nyare forskning tyder också på att personer som tagit mediciner för halsbränna och magsår under en längre tid löper större risk att drabbas av B-vitaminbrist . Alkoholmissbruk är en annan riskfaktor, då det kan minska näringsintaget och skada levern och andra livsviktiga organ, vilket gör det svårare för kroppen att ta upp näringsämnen.

Hur kan jag påverka min Vitamin B12 brist/balans?

Du kan utöver att äta kosttillskott av vitamin B12 äta en viss kost för att höja din nivå. Specifika livsmedel med högt Vitamin B12 är enligt Livsmedelsverket [2]:

 • Kött – lever, njure, torkat renkött, älg
 • Fågel – kyckling, struts
 • Fisk & skaldjur – ostron, böckling, krabba, strömming
 • Ost – grönmögelost, hårdost, brieost, mozarella
 • Pålägg – leverpastej, löjrom, stenbitskaviar
 • Äggula

Vilka tester finns för Vitamin B 12 brist?

Förutom att tyda dina egna symtom och matcha dem med ovan kan du mer konkret mäta din vitamin B12-nivå på två sätt: 

1. Genom att beställa en provtagning på sjukhus och lämna blod eller,

2. Beställa ett självtest för analys av vitamin B12 och skicka iväg ett prov för analys.

Nedan listar vi de tester som vi kan rekommendera för hemmatest. De är alla enkla att använda samt diskreta. 

Hemmatest för vitamin B12 som du kan beställa hem idag

Hemmatest av/för OOOOO

Leverantören av testet

Fördelar

 1. Exempel: Noggrant 
 2. Enkelt med resultat online
 3. Diskret och anonymt
 4. Hjälper dig upptäcka och hålla koll på din risk för en sjukdom

Nackdelar

1. Exempel: Tar circa 2 veckor tills du får svar

 1. https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Blodbrist-pa-grund-av-for-lite-vitamin-B12/
 2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b12/

Leave a Reply