You are currently viewing Jämför Test för Svamp i underlivet och Läs om Smitta och Orsak

Jämför Test för Svamp i underlivet och Läs om Smitta och Orsak

Det är vanligt med svamp i slidan medan det är ovanligt med svamp på penis. Svamp i underlivet är ofarligt men kan upplevas som jobbigt eftersom det ofta både svider och kliar. Svampinfektionen orsakas av en jästsvamp som normalt finns i tarmen hos alla människor. Svampen finns hos många utan att ge symtom utan det är först när den börjar växa och orsaka en inflammation som en svampinfektion uppstår.

Vi ska gå igenom vad svamp i underlivet är och hur du vet om du har drabbats av svamp eller inte.

 

 • Vad är svamp i underlivet?
 • Svamp i underlivet barn
 • Svamp i underlivet män
 • Svamp i underlivet kvinna och graviditet
 • Behandling för svamp i underlivet
 • Orsak till svamp i underlivet
 • Hur kan svamp i underlivet smitta?
 • Kan jag köpa receptfri behandling på apoteket för svamp i underlivet?
 • Hur kan jag testa mig för svamp i underlivet?

smolab hälsokontroll kampanj rabatt

Vad är svamp i underlivet?

Svamp i underlivet är en infektion som orsakas av jästsvamp, oftast Candida albicans. Denna svamp finns vanligtvis i tarmen hos alla vuxna människor och hos vissa finns den i slidan utan att ge besvär. Svampen kan ge symtom om den förökar sig och orsakar en inflammation i slemhinnan. Det är vanligt att kvinnor får svamp i slidan medan det är ovanligt att män för svamp på penis. (1)

Svamp i slidan

Bild 1: illustration av en slida med svamp på vaginalväggen.

Svamp i underlivet hos barn

Det är ovanligt med svamp i underlivet hos flickor innan puberteten eftersom östrogennivåerna är för låga och då växer inte svamp i slidan (2). Vid misstanke om svamp i underlivet är det bästa att kontakta BVC eller rådfråga apoteket. Det finns flera receptfria läkemedel mot svamp i underlivet för barn. Det går att läsa mer om läkemedel och bipacksedeln på FASS.

Svamp i underlivet hos kvinna och graviditet

Det är vanligt för kvinnor att få svamp i underlivet. De vanligaste tecken på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Det kan svida när du kissar och det gör ofta ont vid slidsamlag. Blygdläpparna blir ofta röda, svullna och sköra.

Svamp i underlivet med klåda vid vaginan

Bild 2: llustration av en slida med irritation kring vaginan.

Man kan få en vit hinna mellan de inre och yttre blygdläpparna. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än den smegma som normalt kan vara där. Smegma är en sorts talg som finns för att skydda mot bakterier. (1)

Svamp i underlivet hos män

Svamp på penis är ovanligt och behöver oftast inte behandlas. De tydligaste tecken på svamp på penis är att ollonet blir rött, torrt och fnasigt. Ibland kan även ljumskarna bli röda, torra och fnasiga.

Man kan även få en vit hinna på ollonet eller under förhuden som är svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns för att skydda mot bakterier. (1)

Behandling för svamp i underlivet

Svamp i slidan går ofta över inom några dagar av sig självt. Ibland går inte svampen eller så kan det klia så mycket att du behöver lindra klådan. Receptfria läkemedel går då att använda om följande symtom stämmer in på dig:

 • Det kliar kraftigt i slidan
 • Blygdläpparna är röda
 • Flytningarna från slidan är vita och gryniga

Vad är bakteriell vaginos?

På hela kroppen finns det bakterier, inklusive i slidan. Ibland kan bakterierna i slidan komma i obalans och detta kallas då bakteriell vaginos. Det vanligaste symtomet är flytningar som luktar illa. Det vill säga, liknande symtom som för svamp i underlivet. Viktigt att notera är att bakteriell vaginos är vanligt och behandlas med antibiotika eller antiseptika medan svamp i underlivet behandlas med receptfritt läkemedel.

Receptfria läkemedel på apoteket för behandling av svamp

Det finns olika kategorier av receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. Det är följande olika kategorier

Kräm som sprutas in i slidan med hjälp av en spruta

Tabletter med du för in slidan med hjälp av en införare

Vagitorier som petas in i slidan

Kortvariga biverkningar som sveda, klåda och irritation kan uppstå.

MEDS Apotek

MEDS nätapotek har flera olika receptfria läkemedel för svamp i underlivet.

Hur kan jag testa mig för svamp i underlivet?

Det är bara Dynamic Code som erbjuder ett test för svamp i underlivet medan Quicktest erbjuder ett test för bakteriell vaginos.

 • Dynamic Code: Erbjuder ett test för både bakteriell vaginos och svamp. Bakteriell vaginos måste behandlas med antibiotika medan svamp behandlas med svampdödande ofta receptfri medicin. Därför är det viktigt att testa sig för båda.

 

 • Quicktest: Erbjuder ett snabbtest för att mäta pH. Normalt pH värde i underlivet är 4-4.4 och inom dessa värden motverkas bakterietillväxt.
 

Dynamic Code - Bakteriell Vaginos och Svamp

Dynamic Code erbjuder ett test för både bakteriell vaginos och candida. Symtomen är lika men behandlingarna är olika.

Pris: 399 kr

Quicktest - Bakteriell Vaginos

Quicktest erbjuder ett test för bakteriell vaginos. Du testar sekret och mäter pH.

Pris 99 kr

Quicktest Rabattkod 10%: quicktest10

Leave a Reply