Självtest för hälsa
Testa din hälsa i ditt hem
AlyzMe jämför olika leverantörer

Nedan kan du jämföra olika självtest för hälsa, både leverantörer och de vanligaste testen som köpa i Sverige. Det finns två olika självtester där det ena innebär att du får svaret direkt och det andra innebär att du måste skicka in ditt prov för att det ska analyseras på ett labb.  

Om du vill testa dig för sjukdomar som inte finns bland självtesten kan du hitta fler tester under fliken “Blodprov” där man går till en provmottagning och lämnar blod som sedan analyseras på labb med hjälp av avancerade analysinstrument.

Snabbval till olika självtest

Leverantörer och märken av självtest

COVID-19 och Corona - Självtest du kan köpa

Märke

Provtyp

Testar

Pris

Har du SARS-CoV-2 virus i ditt prov

Självtest hemma, blodprov från finger

IgM och IgG antikroppar mot SARS-CoV-2 (COVID-19)

Här hittar du alla test du kan ta hemma eller  genom att gå och ta på en vårdcentral för covid: Test för pågående smitta av coronaviruset och antikroppar (IgM och IgG) mot covid.

Borrelia - Självtester du kan köpa för att kolla borreliainfektion

Märke

Provtyp

Testar

Pris

D-vitamin - självtester Du kan köpa för att mäta Din D-vitaminnivå

Märke

Provtyp

Testar

Pris

Quicktest

Quicktest erbjuder ett stort antal olika självtester för att kontrollera din hälsa. Quicktests tester utförs av dig själv i hemmet och du får svaret direkt. 

Quicktest Rabattkod 10%: quicktest10

Dynamic Code

Dynamic Code erbjuder ett stort antal DNA-tester för hälsa. Provtagningen gör du själv i hemmet men du skickar provet med post för analys. Hälsokontrollerna innefattar könssjukdomar, faderskapstest, glutenintolerans bland många andra.

9 Vanligaste Självtester i Hemmet

Nedan kan du jämföra de vanligaste självtesten som finns på marknaden.

Ny artikel: Testa dig för svamp i underlivet

Självtest Sköldkörtel

Sköldkörtelrubbingar är mycket vanligt. Vanliga symptom är att du känner du dig hängig, yr eller orkeslös.

 • Quicktest: 199 kr

Självtest Diabetes, Blodsocker

Vanliga symptom på diabetes är att du kissar ovanligt mycket och ständigt känner en törst som är svår att släcka. Symptomen kan var fler men är ofta diffusa.

 • Quicktest: 189 kr

Självtest Järnbrist

Vanliga symptom på järnbrist är att du känner dig ovanligt trött, håglös och kanske lider av oro eller ångest.

 • Quicktest: 199 kr (249)

Självtest Könssjukdomar

Dynamic Code erbjuder enskilda självtest för könssjukdomar men även ett paket där för fyra vanliga könssjukdomar – klamydia, gonorré, mykoplasma och trikomonas.

 • Dynamic Code: Paket 4 st, 649 kr

Självtest Klimakterie

Många kvinnor mår dåligt, både fysiskt och psykiskt när du uppnår klimakateriet.

 • Quicktest: 189 kr (209)

Självtest Urinvägsinfektion

Vanliga symptom på urinvägsinfektion är att du behöver kissa ofta, det svider när du kissar (och efter) samt att du kan ha ont i nedre delen av magen.

 • Quicktest: 149 kr

Självtest Gluten

Celiaki (glutenintolerans) ger ofta symptomen att du känner dig dålig i magen, trött och nedstämd.

 • Quicktest: 199 kr
 • Dynamic Code: 1795 kr

Självtest Laktos

Vanliga symptom för laktosintolerans är att du har problem med magen, gaser, diarré, svullen mage, magknip eller liknande symtom.

 • Dynamic Code: 299 kr

Självtest Prostata PSA

Om du har någon form av prostataförändring så höjs nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) i ditt blod. Denna PSA-nivå går bekvämt att mäta hemma själv med prostatatestet från Quicktest. 

 • Quicktest: 199 kr

Vad är ett Självtest för hälsa?

Ett självtest för hälsa är ett test du kan utföra på dig själv i hemmet för att kontrollera din hälsa på olika sätt. Ibland erhåller du ett provresultat direkt och ibland måste du skicka in det på labb för analys.

Kan jag köpa självtest på ett apotek?

Flera apotek säljer olika typer av självtest från olika leverantörer. Se vår sida med apotek rabattkoder för aktuella erbjudanden.

Är självtest tillförlitliga?

Alla självtest vi listar har stor tillförlitlighet men inget test är 100% säkert. Om du är intresserad av tillförlitligheten rekommenderar vi att du läser mer om denna på leverantörens egna sida eftersom den varierar mellan leverantörer och mellan tester.

Hur kan det skilja så mycket i pris mellan leverantörerna?

Det beror på att testerna och framförallt analyserna kan skilja sig väldigt mycket mellan varandra. Quicktest, till exempel, erbjuder ofta billiga tester och det beror på att inga av deras analyser sker på labb. Alla utvärderingar sker i form av ett färgomslag på en sticka där du erhåller ett svar om du ligger över eller under ett visst gränsvärde. Letsgetchecked och Dynamic Code analyserar ditt prov på labb och du erhåller ett mer precist värde som är lättare att följa sedan.

Vilket självtest ska jag välja?

Om du vill veta mer om din hälsa i allmänhet så kan du jämföra hälsokontroller via blodprov istället. Självtest är mer om du är intresserad av, eller orolig för, en specifik sjukdom. Om du vet vilken sjukdom du vill köpa självtest för men är osäker på vilken leverantör du ska välja så kan du jämföra tillförlitligheten och omfattningen. Till exempel skiljer sig glutenintoleranstestet sig mycket i rpis för att Dynamic Code gör en mycket mer omfattande analys där det ingår: 

 • Ärftlighet för celiaki (HLA-DQ2/DQ8 genotyp)
 • Serologiska markörer för celiaki (tTG-IgA)
 • Nivån av total-IgA.

Vad ska jag göra om jag får ett positivt svar?

Om du erhåller ett positivt svar bör du vända dig till sjukvården för vidare information och handledning. Idag kan man vända sig till sjukvården via vårdappar eller nätläkare som det också kallas. Se vilka olika vårdappar och nätläkare det finns i vår lista.

Finns det något självtest för sköldkörtel?

Ja, Quicktest erbjuder ett självtest för sköldkörtel. Detta är ett av Sveriges mest sålda självtester och har 95.5% tillförlitlighet. Svaret erhålls inom 5 minuter. Enligt vårdguiden 1177 har över 450.000 svenskar en diagnos som innebär onormal sköldkörtelfunktion eller sköldkörtelrubbning. Quicktest är ett enkelt och billigt sätt att testa om du ligger över eller under an viss gränsnivå. Om du vill få mer kontroll på dina värdena och få exakta nummer kan du göra ett blodprov med werlabs.

Finns det något självtest för diabetes eller blodsocker?

Ja, Letsgetchecked och Quicktest erbjuder självtester för blodsocker och diabetes. Jämför de olika testerna i tabellen ovan.

Finns det något självtest för vitaminbrist?

Det finns inget bra självtest för att mäta generell vitaminbrist. Alla hälsokontroller med blodprov erbjuder olika former och analyser för vitaminbrist. I Sverige är det särskilt vanligt med D-vitaminbrist under vinterhalvåret eftersom solens strålar inte är tillräckligt starka.

Finns det något självtest för könssjukdomar?

Ja, det finns både specifika test för vissa könssjukdomar och paket för att testa sig för flera könssjukdomar. Se tabellen ovan och jämför de olika testerna för könssjukdomar.

Finns det något självtest för gonorre?

Ja, Dynamic Code erbjuder gonorre test både för man och kvinna med extremt bra tillförlitlighet.

Finns det något självtest för nagelsvamp?

Ja, Dynamic Code erbjuder självtest för nagelsvamp med extremt bra säkerhet och tillförlitlighet.

Finns det något självtest för borrelia?

Ja, Quciktest erbjuder ett enkelt och prisvärt självtest för borrelia.

Finns det något självtest för livmoderhalscancer?

Ja, Letsgetchecked erbjuder ett självtest du kan utföra i hemmet för HPV. Provet skickas tillbaka med post och analyseras på ett labb.

Finns det något självtest för svamp i underlivet?

Ja, Dynamic Code erbjuder självtest för svamp i underlivet eller bakteriell vaginos.

Finns det något självtest för syfilis?

Ja, Dinatester erbjuder självtest för syfilis.

Finns det något självtest för spermier?

Ja, Mecindo nätapotek erbjuder ett självtest för spermier som heter FertilCount. En spermieanalys utvärderar de karaktäristiska dragen hos den manliga sädesvätskan och spermierna som finns i det. Denna analys hjälper till att utvärdera den manliga fertiliteten antingen för de som planerar graviditet eller utesluta att denne är infertil pga. diverse orsaker. Se om vi har någon aktuell kampanj eller rabattkod med Mecindo.

Apotea erbjuder spermatestet FertilityScore. FertilitySCORE mäter antalet rörliga spermier. Testet ger ett positivt utslag om de överstiger 20 miljoner per millimeter som är WHOs gräns för manlig fertilitet. Ett lägre utslag ger ett negativt test. 

Finns det något självtest för magsår?

Ja, Quicktest erbjuder ett självtest för magsår.