Jämför Hälsokontroller Blodprov

Nedan jämförs de aktörer som erbjuder hälsokontroller via blodprov. Denna typ av hälsotest innebär att du går till en mottagning och lämnar blod. Detta prov skickas vidare för analys på ett laboratorium. Svaret erhålls digitalt ibland samma dag eller efter ett par dagar. Det ingår kommentar från läkare till de flesta hälsokontrollerna. Alla aktörer erbjuder ett stort hälsopaket för analys men de erbjuder också enskilda analyser. Om det är första gången du gör en analys kan det vara intressant att se alla värden. Sedan kan du köpa enskilda tester om det visar sig att du ligger bra till på de flesta värdena.

Om du tycker det verkar jobbigt att gå till en mottagning för att lämna blod kan du först kontrollera om du kan utföra ett självtest i hemmet. Dessa är mycket enklare men ger inte lika exakta svar då de flesta innebär att du själv läser av ett färgomslag på en sticka eller liknande.

Antikroppstest för Corona och du kan köpa idag COVID-19

Märke

Provtyp

Testar

Pris

Blodprov, vårdcentral

IgG-antikroppar mot SARS-CoV-2 (COVID-19)

Blodprov, vårdcentral

IgG-antikroppar mot SARS-CoV-2 (COVID-19)

Blodprov, vårdcentral

IgG-antikroppar mot SARS-CoV-2 (COVID-19)

Här hittar du alla test (självtest) du kan ta hemma var du än bor eller köpa och ta på en vårdcentral (blodprov med lista över tillgängliga städer) för Covid: Test för pågående smitta av coronaviruset och för antikroppar (IgM och IgG) som visar om du haft covid.

Jämför Stora Hälsokontroller

Nedan jämför vi de stora hälsokontrollerna från olika leverantörer. Dessa hälsokontroller passar bra för dig som känner dig allmänt frisk och vill veta mer om din kropp och få kontroll på din hälsa. Det är bra att få ett eget referensvärde för sin egen kropp som man själv kan följa genom att göra ett till test några år senare. Vill du se djupare jämförelser mellan 2 olika leverantörer rekommenderar vi artiklarna

Aktuella Erbjudanden

Just nu erbjuder vi 15% rabatt på alla hälsokontroller från Svensk Provtagning. Smolab erbjuder 50% på sin populäraste hälsokontroll som heter Bas med 18 analyser.

Smolab rabattkod: HKBASFEB

Svensk Provtagning Hälsokontroll Premium

Svensk Provtagning erbjuder den största hälsokontrollen via blodprov på marknaden, Premium med 52 analyser. 

Hälsokontroll Premium

Svensk Provtagning erbjuder den största hälsokontrollen via blodprov på marknaden. Detta har 52 analyser

Werlabs
Hälsokontroll XL - Plus

Werlabs erbjuder hälsokontroll via blodprov för ett stort antal olika markörer.  XL test Plus test testar 43 olika markörer.

Hälsokontroll
XL Plus

Werlabs erbjuder hälsokontroll via blodprov för ett stort antal olika markörer. Detta har 43 olika markörer. 

Blodkollen erbjuder blodproven Hälskollen kvinna med 30 olika markörer och Hälsokollen man med 32 olika markörer.

Blodkollen erbjuder blodproven Hälskollen kvinna med 30 och Hälsokollen man med 32 olika markörer.

Medisera erbjuder Hälskontroll Stor med 35 analyssvar. Bl.a. för blodstatus, diabetes, hjärta/kärl, njurfunktion, mm.

Medisera erbjuder Hälskontroll Stor med 35 analyssvar för bl.a sköldkörtelrubbning, mineraler, mm. 

Smolab erbjuder ett stort analyspaket dem kallar för Hälsokontroll där det ingår 35 analyser och personlig läkarkommentar.

Smolab erbjuder ett stort analyspaket dem kallar för Hälsokontroll där det ingår 35 analyser.

Visste du att…

Oberoende studier visar att 30-40% av kvinnor kan lida av järnbrist. Veganer och  vegetarianer löper större risk.

Läs mer om järnbrist och tester.

Jämför Vanliga Hälsokontroller

Nedan ser du de vanligaste hälsokontrollerna via blodprov.

Werlabs Järnbristtest

Werlabs erbjuder ett järnbristtest för järn och ferritin. Läs mer om järnbrist.

Werlabs Sköldkörteltest

Werlabs erbjuder lilla och stora sköldkörtelprovet. Läs vår artikel om sköldkörtelrubbningar.

Werlabs Allergitest

Werlabs allergitest mot mat, pälsdjur och björkpollen i ett och samma paket. 

Vanliga frågor om blodprov

Vad är en hälsokontroll via blodprov?

En hälsokontroll via blodprov innebär att du analyserar blodet i din kropp och ser om du har en ökat risk för att utveckla någon sjukdom. Det finns chans att du kan motverka denna utveckling innan sjukdomen bryter ut. Det finns många livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes som man kan förebygga genom en hälsokontroll.

Vad är en markör?

Man vet att vissa substanser minskar eller ökar i kroppen vid vissa sjukdomar. Dessa kan man mäta vid ett blodprov och sedan jämföra med ett normalt värde. Dessa kallas markörer eller hälsomarkörer. Ett exempel är PSA som är hälsomarkör för prostatacancer.

Varför ska jag göra en hälsokontroll?

Den främsta anledningen till att göra en hälsokontroll är att du kan få kontroll på din egen hälsa och påverka den innan vissa sjukdomar bryter ut. Nu har du chansen att påverka din kropp positivt innan du ens behöver sjukvårdsinsatser.

1. För att du om du är i riskzonen för någon sjukdom

Blodprov visar om du har värden som indikerar på pågående metabola sjukdomar eller förhöjd risk för framtida hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.


2. För att se om du har vitamin- eller mineralbrist
Ett blodprov visar direkt dina värden för vitamin- och mineraler. Detta kan lätt jämföras med referensvärden för att se hur du ligger till.

3. För att få bättre kontroll på din hälsa

Du kommer få bättre kontroll på din hälsa genom kontinuerliga blodprov. Du kan genomföra kost- och livsstilsförändringar för att påverka din hälsa och se resultatet.

4. För att få egna referensvärden inför framtiden

Många värden går att jämföra med normalvärden som innebär ett genomsnitt för befolkningen. Men det är också viktigt att förstå att dina värden är individuella och att du kan följa dina egna trender och få dina egna individuella värden.

Hur ska jag tolka mina resultat från hälsokontroll?

De flesta aktörerna samarbetar med läkare eller har egna läkare som tolkar resultaten åt dig. Du får alltså personliga kommentarer på dina analyssvar.

Vilket är den största hälsokontrollen via blodprov?

Under sommaren 2019 började Svensk provtagning erbjuda deras Premium med 52 analyser vilket gör att det är det största testet på marknaden. Gå till Svensk provtagning och köp den största hälsokontrollen på marknaden.

Werlabs XL plus test med 43 markörer är nu den näst största hälsokontrollen på marknaden. Gå till Werlabs och köp den största hälsokontrollen.

Var finns det en mottagning för att lämna prov till hälsokontrollen?

Alla leverantörer erbjuder flera olika mottagningsställen för att lämna blodprov runtom i landet. Det bästa är att besöka de olika leverantörernas hemsida för att se om din stad finns med. De skiljer mellan de som man ska boka tid för provtagning och de som har drop-in tider.

Kan jag se om jag har cancer i ett blodprov?

De leverantörer av hälsokontroller via blodprov som vi listar erbjuder inga cancermarkörer med undantag för PSA för män. 

Hur går en blodprovstagning till?

Det finns både mottagningar med tidsbokning och drop in mottagningar. Om du väljer en mottagning med tidsbokning bokar du tid online eller via telefon. Om du väljer en mottagning med dropin åker du dit och tar en nummerlapp. Notera att du ska köpa testet först online.

Hur kan jag veta vad alla förkortningar på blodprov betyder?

På dina resultat kommer du se utförliga beskrivningar av alla förkortningar och markörer. Det kommer stå standardtexter som förklarar referensvärden och va markören mäter. Sedan kommer även en läkare ge individuella kommentarer på dina resultat.

Vad är det för skillnad mellan vårdcentral och Werlabs blodprov?

Via en privat hälsokontroll, som till exempel Werlabs erbjuder, kan du betala själv och testa din kropp i förebyggande syfte. Det vill säga att du kontrollerar din hälsa innan du har fått en sjukdom eller obalans i din kropp. En vårdcentral söker du upp när du mår dåligt eller när du redan har en sjukdom och då betalar samhället till stor del för din vård.

Vad är referensvärden på mitt resultat?

Referensvärden är genomsnittliga värden för friska personer. Notera att i enstaka fall behöver det inte betyda att det är dåligt att ligga utanför dem. Det är därför en läkare kommenterar på alla värden individuellt.

Varför ska jag ta blodprov på fastande mage?

Flera tester kan störas av att kroppen arbetar med maten i magen. Ett tydligt exempel är blodsockret som kan ha väldigt olika värden beroende på vad du har ätit. För att kunna få jämförbara värden ska man alltid ta blodprover på fastande mage och de flesta rekommenderar 12h. Detta innebär att det är lättast att ta blodprovet på morgonen innan frukosten.

Kan jag testa mig för klimakterie med blodprov?

Ja, ett blodtest kan hjälpa dig att kontrollera dina hormonnivåer och avgöra om klimakteriet har börjat.

Kan jag test min järnnivåer med blodprov?

Ja, alla listade leverantörer erbjuder blodprov för att testa dina järnnivåer.

Hur lång tid är svarstiden för blodprov?

Vissa svar kan du få redan efter någon timme medan andra svar kan ta ett par dagar. Läkaren kommenterar först dina relutat efter att alla provsvar har kommit in.

Är det dropin eller måste jag boka tid vid provtagning?

Du kan välja mellan att gå till en drop in mottagning eller boka tid på en mottagning. De flesta leverantörer av hälsokontroller har sammarbete med båda typerna av kliniker och i större städer finns ofta båda typerna representerade.

Kan jag ta ett blodprov hemma själv?

Dessa blodprov kan du inte ta hemma själv eftersom de kräver lite större mängd blod än vad en lancett kan ge. Därför kräver dessa blodprover att utbildad vårdpersonal utför dem på en mottagning. Vissa sjukdomar går att testa via urinen eller på andra sätt och då kan man göra det via ett självtest. Jämför olika leverantörer och de vanligaste självtesten.

Kan jag testa Diabetes typ 2?

Vi har skrivit en hel artikel om Diabetes typ 2 symtom och orsak.

Provtagning Hälsokontroller Blodprov

Nedan ser du de vanligaste ställena att ta hälsokontroll via blodprov.

Hälsokontroll Stockholm

Werlabs, Medisera, Svensk provtagning och Smolab erbjuder ofta provtagning på liknande eller samma mottagningar. I Stockholm finns mottagningar i nästan alla stadsdelar som Östermalm, Södermalm, Nacka, Solna, Norrmalm, Kungsholmen, Sundbyberg, Bromma, Årsta, Älvsjö, Bagarmossen och många fler.

Hälsokontroll Göteborg

Werlabs, Medisera, Svensk provtagning och Smolab erbjuder ofta provtagning på liknande eller samma mottagningar. I Göteborg erbjuder Werlabs 2 st olika mottagningar, Carlanderska Sjukhuset och Slottsbergskliniken.

Hälsokontroll Malmö

Werlabs, Medisera, Svensk provtagning och Smolab erbjuder ofta provtagning på liknande eller samma mottagningar. I Malmö erbjuder Werlabs 4 mottagningar, Möllevångs Vårdcentral, Blomman vårdcentral, Blomman vårdcentral Sofielund och Öresundshälsan.

Hälsokontroll Uppsala

Werlabs, Medisera, Svensk provtagning och Smolab erbjuder ofta provtagning på liknande eller samma mottagningar. I Malmö erbjuder Werlabs 2 mottagningar, Aleris Medilab på Kungsgatan och Encia Hälsomottagning, Kålsängsgränd.

Hälsokontroll Linköping

Werlabs, Medisera, Svensk provtagning och Smolab erbjuder ofta provtagning på liknande eller samma mottagningar. I Malmö erbjuder Werlabs 1 mottagning, Cordinator Medical Service, Brigadgatan.

Hälsokontroll Norrköping

Werlabs, Medisera, Svensk provtagning och Smolab erbjuder ofta provtagning på liknande eller samma mottagningar. I Malmö erbjuder Werlabs 2 mottagningar, Encia Hälsomottagning på Drottninggatan och Cordinator Medical Service på Södra Promenaden.