You are currently viewing Hur du testar prostatacancer och PSA hemma med ett hälsotest

Hur du testar prostatacancer och PSA hemma med ett hälsotest

Varje år upptäcks omkring 10 000 nya fall av prostatacancer. En tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer, som därmed är mannens vanligaste cancerform. Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. Hälften är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder. Att testa sig regelbundet och hålla koll på sin status är därför väldigt viktigt. I den här artikeln går vi igenom vad prostatacancer är och hur du enkelt kan testa dina värden hemifrån med självtest.

Följande punkter kommer tas upp:

 • Vad är prostatacancer?
 • Vad är PSA?
 • Vilka symptom ger prostatacancer?
 • Vad är orsaken till prostatacancer?
 • Vilka är riskgrupperna för prostatacancer?
 • Hur kan jag påverka min risk för prostatacancer?
 • Vilka tester finns för prostatacancer?

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Ibland är sjukdomen ärftlig men för det mesta går det inte att säga vad den beror på. Risken för sjukdomen ökar med åldern.

Cancer i prostatan innebär att en cancertumör har bildats. Först växer den bara inuti prostatakörteln, ofta i de delar som ligger längst från urinröret. Då märker du inte av sjukdomen. Det kan ta 10 till 15 år innan cancertumören sprider sig eller ger symtom. Ibland kan sjukdomen utvecklas snabbare.

Det kallas metastaser om cancern sprider sig och bildar nya cancertumörer i andra delar av kroppen. Prostatacancer kan sprida sig till lymfkörtlar och skelettet, till exempel i nedre delen av ryggraden och bäckenbenet. 

 

Vad är PSA?

Kobalamin (vitamin B12) kan mätas både i plasma, vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats utan att blodet har fått koagulera, eller i serum.

Serum är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats efter att blodet har fått koagulera. PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln. PSA-halten kan mätas med ett blodprov. Förhöjda värden av PSA kan vara ett tecken på att det finns en cancertumör i prostatan. Men förhöjda värden av PSA kan ha andra orsaker än cancer. Även vid godartad prostataförstoring och infektioner i prostatan har man något högre värden av PSA. 

Kontinuerlig kontroll av ditt PSA-värde kan ge dig ett längre och bättre liv - www.alyzme.se testa din hälsa hemifrån med beställbara hälsotest

Bild 2. Att hålla koll på ditt PSA-värde innebär att du också kan 

Vilka symptom ger prostatacancer?

När sjukdomen börjar märkas, kan det vara genom ett eller flera symptom. 

Symptomen för prostatacancer är:

 • Du behöver kissa ofta.
 • När du vill kissa dröjer det innan urinen kommer.
 • Du har svag urinstråle.
 • Det finns blod i urinen.

Ibland kan man också få symtom som beror på att cancertumören har spridit sig. Då är det vanligt att det gör ont i skelettet på något ställe i kroppen utan att man har skadat sig eller att något annat har hänt. Ibland kan man känna sig trött eller förlora aptiten så att man minskar i vikt.

Symtomen kan ha andra orsaker än prostatacancer. Besvär med att kissa kan till exempel bero på en godartad förstoring av prostatakörteln, som är vanligt hos personer över 60 år. 

Bild 2. Ett annat vanligt symptom till vitamin B12-brist är att du känner dig orkeslös och deprimerad. Att testa din B12-nivå och veta om det är B12-brist du lider av och sedan förbättra din nivå kan därför förändra ditt liv till det bättre.

Vad är orsaken till prostatacancer?

Orsakerna till prostatacancer är inte klarlagda. Sjukdomen är vanligare i vissa familjer än andra. Det tyder på att man kan ärva en benägenhet för att få sjukdomen. Är det fler än du själv som fått prostatacancer i din familj, kan det därför vara klokt att dina söner och bröder diskuterar med en allmänläkare eller urolog om de bör kontrolleras regelbundet för att upptäcka en eventuell prostatacancer i tidigt skede.

 

Det finns också stora geografiska skillnader. I USA, Skandinavien och övriga Västeuropa är prostatacancer vanlig, medan den är ovanlig i Sydostasien. Såväl arvsanlag som livsstil och olika miljöfaktorer har betydelse för uppkomsten av prostatacancer. En del forskning har ägnats åt hur kostens sammansättning påverkar risken för att drabbas av prostatacancer.

 

Hittills har forskarna inte kommit fram till några tydliga svar, men mycket talar för att en kost som innehåller mycket fisk och grönsaker kan vara gynnsam. Tomater, sojabönor, linfrö, råg, grönt te och granatäppeljuice är några exempel på livsmedel som kanske kan ha en viss skyddande effekt. Samtidigt verkar det som om överskott på nöt- och griskött, animaliskt fett och mejeriprodukter kan öka risken för prostatacancer. Män med övervikt har ökad risk att drabbas av aggressiva former av prostatacancer. Rökning ökar risken för återfall efter strålbehandling och operation för prostatacancer.

Bild 3. Koncentrationssvårigheter och huvudvärk kan vara en direkt följd av vitamin B12-brist. Studier har visat att det finns en stark korrelation mellan B12-brist och risken att utveckla demens. Så håll koll på din nivå och håll den hög. Det är väldigt svårt att överanvända tillskott av vitamin B12. 

Vilka är riskgrupperna för prostatacancer?

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, tätt följd av bröstcancer. Varje år får närmare 10 000 personer i Sverige prostatacancer. Det är vanligt att prostatacancern upptäcks i 70-årsåldern. Man kan få prostatacancer lite tidigare om den beror på ärftlighet. Men det är ovanligt att få prostatacancer innan man har fyllt 50 år, oavsett orsak. Det är inte känt vad som kan orsaka prostatacancer, förutom ärftlighet.

Prostatacancer kan vara ärftlig

Ärftlighet är orsaken hos ungefär var tjugonde person som får prostatacancer. Ärftligheten finns i arvsanlagen. Men alla som ärver anlagen får inte prostatacancer.

Risken kan utredas

Det är okänt exakt vilka arvsanlag som orsakar prostatacancer. Därför finns inget test som kan visa om du har en ökad risk att bli sjuk. Men risken för att du ska få prostatacancer kan ändå utredas. Du kan få hjälp med det på en urologmottagning om du har två eller fler genetiska släktingar med prostatacancer. Då görs först en noggrann beskrivning av alla släktingar som har haft cancer, framför allt prostatacancer. Sedan undersöks vävnad från en släkting som har cancer för att se om det finns en genförändring. I så fall kan du lämna ett blodprov som visar om du själv har samma genförändring.

Hur kan jag påverka min risk för prostatacancer?

https://www.sydsvenskan.se/2003-07-17/en-utlosning-om-dagen-kan-radda-livet 

 

https://www.docrates.com/sv/maten-som-ar-viktigast-att-undvika-for-att-minska-risken-for-cancer/ 

 

https://www.alltomcancer.fi/information-om-cancer/cancersjukdomar/prostatacancer/ 

 

Vilka tester finns för prostatacancer?

Werlabs – https://werlabs.se/halsokontroll/prostataprov-testosteron/psa

 

https://www.cancerfonden.se/om-cancer/prostatacancer 

 

https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Prostatacancer/ 

 

Vilka tester finns för prostatacancer?

Hemmatest för att kolla din prostata som du kan beställa hem idag

Hemmatest av/för OOOOO

Leverantören av testet

Fördelar

 1. Exempel: Noggrant 
 2. Enkelt med resultat online
 3. Diskret och anonymt
 4. Hjälper dig upptäcka och hålla koll på din risk för en sjukdom

Nackdelar

1. Exempel: Tar circa 2 veckor tills du får svar

 1.  https://www.sydsvenskan.se/2003-07-17/en-utlosning-om-dagen-kan-radda-livet 
 2.  https://www.docrates.com/sv/maten-som-ar-viktigast-att-undvika-for-att-minska-risken-for-cancer/ 
 3.  https://www.alltomcancer.fi/information-om-cancer/cancersjukdomar/prostatacancer/ 
 4.  Werlabs – https://werlabs.se/halsokontroll/prostataprov-testosteron/psa
 5.  https://www.cancerfonden.se/om-cancer/prostatacancer 
 6.  https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Prostatacancer/ 

Leave a Reply