D vitamin Test – Självtest D Vitaminbrist eller Blodprov?

D vitamin Test – Självtest D Vitaminbrist eller Blodprov?

I denna artikel beskriver vi D vitamin, brist, symtom och orsak med avseende på vuxna och barn.

 

Vi förklarar hur du hur du kan testa dig för att se om du lider av en av världens vanligaste näringsbrister. Enligt Journal of the American College and Cardiology lider 30%-50% av den globala vuxna befolkningen av D vitaminbrist. I norra delarna av jordklotet är det extra svårt att få i sig D vitamin under vinterhalvåret.

D-vitaminbrist kan öka risken för att utveckla en rad olika sjukdomar som cancer, luftvägsinfektioner, diabetes med mera (1). Vi kommer gå igenom följande frågeställningar för att du ska få en uppfattning om vad D vitamin är, och om du är i riskzonen för att lida av näringsbrist.

Underrubriker D Vitamin

 • Vad är D vitamin?
 • Vilka är symtomen för D vitamin brist?
 • Vilka är riskgrupperna och orsakerna för D vitaminbrist?
 • Hur kan jag få i mig D vitamin?
 • Ska jag använda D vitamintillskott?
 • Vilket är det bästa D vitamintillskottet?
 • Vilken är den rekommenderade dagliga dosen av D vitamin?
 • D-vitamin provtagning, prov och provsvar
I slutet jämför vi även olika D vitaminprov du kan göra för att kontrollera om du verkligen har brist eller inte. 

Vad är D vitamin och hur får vi i oss det?

D vitamin är ett samlingsnamn på två olika vitaminer, D2 (elgokalciferol) och D3 (kolekalciferol). Vi får främst i oss D vitamin från solens ljus men kan också få det i mindre utsträckning från kost, då främst feta fiskar och berikad kost. D vitamin bildas naturligt när solen ljus träffar vår hud och i Sverige är det främst under sommarhalvåret.

D vitamin kan sedan lagras en tid i kroppen men tar ofta slut runt oktober för oss svenskar. Det finns studier som visar att D vitamin brist är starkt kopplat till hur långt norrut du bor. 

Vitamin D från solen på sommaren - Testa din nivå av vitamin D hemifrån med lättanvändbara hälsotest - alyzme.se listar alla hälsotest för hemmabruk

Bild 1. Under sommaren bildar vi själva vårt behov av vitamin D när solens ljus träffar vår hud. 

Personer som täcker sin hud eller som inte kommer ut i solen är dock i riskzonen att ha för låga nivåer vitamin D. Om du misstänker det kan det vara en stor fördel att testa din nivå av Vitamin D.

Vilka är symtomen för D vitaminbrist?

D vitaminbrist hos barn

D vitaminbrist hos barn kan leda till att kroppen inte kan lagra tillräckligt med kalcium och fosfor i benstommen under uppväxten. Detta leder till att benstommen blir mjuk och böjlig hos barn och leder till felställningar. Felställningar kan visa sig i form av hjulbent, kobent, insjunken bröstkorg och deformerat bäcken. 

Fontanellerna riskerar att sluta sig sent och skallen blir därför större än normalt och tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. I Sverige får barn D vitamindroppar de första två åren och mörkhyade kan få droppar under de fem första åren då de producerar mindre D vitamin. I Finland rekommenderas D vitamin tillskott upp till 18 års ålder.

D vitaminbrist hos vuxna

D vitaminbrist hos vuxna kan visa sig genom diffusa symptom som  trötthet, nedstämdhet, energilöshet. Även benuppmjukning, muskelsvaghet, frakturer, diffusa smärttillstånd, gångsvårigheter, kramper och depression. Också koncentrationssvårigheter kan uppstå som en följd av D vitaminbrist.

Vanligaste orsaker till och symtom vid D vitaminbrist

 • Du känner dig ofta hängig eller lider av en återkommande trötthet. 
 • Du äter enbart växtbaserad mat.
 • Du kan inte eller är sällan i direkt solljus.
 • Du har astma
 • Du har Crohn’s sjukdom
 • Du har glutenintolerans
 • Du går igenom klimakteriet. 
 • Du har risk att utveckla benskörhet. 

Vilka är riskgrupperna för D vitaminbrist?

Den stora riskgruppen är de personer som vistas en begränsad tid i solen. Det är näst intill omöjligt att få i sig tillräckligt med D vitamin enbart från kosten. I Sverige innebär det att den större delen av befolkningen är inom riskgruppen under vintertiden.

Det finns flera experter inom området som råder oss svenskar att ta D vitamintillskott från oktober och fram till maj. Livsmedelsverket skriver även att det går bra att ta tillskott under hela året men påpekar att det är viktigt från september till april. 

De personer som även riskerar D vitamin under sommaren är de som vistas extremt liten tid utomhus. Dessa är bl.a. äldre, institutions bundna, solkänsliga personer, personer med utbredda brännskador, personer med mörk hud, personer som täcker stora delar av hudytan med kläder eller använder UV-skyddande kräm. Livsmedelsverket rekommenderar gravida och ammande att följa deras råd om de tillhör någon av riskgrupperna.

Hur kan jag få i mig D vitamin?

D-vitaminet vi får via kosten är främst från fet fisk som sill, makrill och lax men också d-vitaminberikade produkter som margarin och mjölk. Det är viktigt att inte få i sig för mycket D-vitamin då det är giftigt och kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. 

För lite D-vitamin ger å andra sidan sämre skelett. D vitamin finns som droppar eller tabletter att ta som tillskott. Livsmedelsverket rekommenderar en daglig dos på 10-20 mikrogram vilket motsvarar 400-800 IE (Internationella Enheter) [2].

Ska jag använda D vitamintillskott?

De flesta seriösa aktörer som myndigheter och läkarforum rekommenderar inte kosttillskott så länge du inte är i riskgruppen. Samtidigt finns det flera experter som rekommenderar kosttillskott med ca 2000 IU per dag, under vinterhalvåret. 

Om man bestämmer sig för att börja äta tillskott bör man även överväga att äta Magnesium och K2 (Vitamin K) [3].

Det finns fall där man har fått överdos av D vitamin. Det ska tilläggas att de enskilda fall som har rapporterats har skett efter extrema intag i form av tillskott.

Vilket är det bästa D vitamintillskottet?

För oss är det viktigaste att hitta ett kosttillskott som är tillverkat i Norden och håller hög kvalité. Eftersom det är bra att ta D-vitamin med K2 och Magnesium [3] är det fördelaktigt om det finns en kombinationstablett. Vi hittade nedanstående från Elexir som är ett svenskt företag med huvudsaklig produktion i Norge och Danmark. Den innehåller allt och dessutom Gurkmeja som Food Pharmacy podden pratar väldigt bra om. Nämnvärt är att det är relativt låg dos med D vitamin om man jämför med de renodlade D vitamintillskotten (som ibland är alldeles för höga).

bästa D vitamin kosttillskott med k2 magensium kalcium och gurkmeja

Vilken är den rekommenderade dagliga dosen av D vitamin?

Rekommenderade dygnsdoser från Livsmedelsverket i Sverige sedan 3:e oktober 2013 är [2]

 • 10 µg (400 IU) för barn och vuxna samt gravida och ammande
 • 20 µg (800 IU) för personer över 75 år

Var kan jag göra ett D vitamin prov?

Du kan testa din nivå av vitamin D av två olika anledningar. 

1. Om du upplever symtom på D vitaminbrist kan du söka sjukvård. Antingen via en nätläkare eller en fysisk vårdcentral. 

2. Om du är allmänt frisk men känner att du vill ha bättre koll på din hälsa och speciellt på dina D-vitaminnivåer. Då kan du testa på lite olika sätt. De särskiljs genom att du tar ett blodprov hemma och skickar in eller att du går till en mottagning där utbildad personal tar ett blodprov för att skicka på analys.

Blodprov via mottagning: Werlabs, Medisera eller Svenskprovtagning. Se nedan

Blodprov hemma: Lets get Checked. Se nedan

Hälsokontroll via Blodprov - D vitamin brist - Werlabs och Medisera

Om du upplever diffusa symtom som trötthet, nedstämdhet kan du köra D vitamintest. Speciellt om du upplever att detta uppkommer i oktober då många svenskar D vitamindepåer tar slut från sommaren.

Du besöker en klinik via drop in eller bokat besök och lämnar ett blodprov. 

Detta blodprov bör tas på fastande mage innan kl 10 på morgonen.

Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller Aleris drop-in (du behöver inte boka tid)

Vitamin och Mineralpaketet

Svensk Provtagning erbjuder inget specifikt D vitamintest. Deras Vitamin och mineralpaket innehåller 11 analyser, inklusive D vitamin.

Självtest D vitamin brist - Gör testet hemma själv

Hemmatest av Vitamin D nivå

LetsGetChecked

 

Du klickar på den gröna knappen för att köpa testet via Lets-get-checkeds hemsida eller på Amazon-knappen för att köpa via amazon.co.uk. När du får hem testet är proceduren att du registerar en unik kod och därefter tar ett blodprov med en medföljande lansett (stickare) ur ett finger. Du skickar sedan provet i ett färdigt medföljande brev och efter circa två veckor kan du avläsa ditt prov online. Din unika kod gör att du kan vara anonym. Du kan ta detta prov själv i ditt hem så du behöver ingen assistans från sköterska eller dylikt. På detta sätt kan du enkelt och bekvämt testa din nivå av vitamin D hemifrån. 

 

Fördelar

 1. Noggrant 
 2. Enkelt med resultat online
 3. Diskret och anonymt
 4. Hjälper dig upptäcka och hålla koll på din risk för vitamin D brist

Nackdelar

 1. Tar circa 2 veckor tills du får svar
 2. Du behöver lämna blod genom ett stick i fingret. Något som kan vara jobbigt för den med fobi mot blod.
 • Pris: 799 kr
 • Antal: Ett test
 • Noggrannhet: God
 • Skicka ditt prov och få svar online
 • Provtyp: Blod ur finger
 • Tid och resultat: Circa 2 veckor
 • Kvinna/man: Unisex
 • Behöver konsultera läkare: Nej
 • Tillgänglighet: Sverige

Hemmatest av Vitamin D nivå

Cerascreen

Tested köps hem via hemsidan om du klickar på den gröna knappen. Du kan också köpa det på amazon.co.uk genom att klicka på “Beställ här amazon”. Du får hem tested och tar det i ditt hem. 

Fördelar

 1. Noggrant 
 2. Enkelt med resultat online
 3. Diskret och anonymt
 4. Hjälper dig upptäcka och hålla koll på din risk för vitamin D brist

Nackdelar

 1. Tar circa 2 veckor tills du får svar
 2. Du behöver lämna blod genom ett stick i fingret. Något som kan vara jobbigt för den med fobi mot blod.
 • Pris: 39 GBP (ca 440 SEK
 • Antal: Ett test
 • Noggrannhet: God
 • Skicka ditt prov och få svar online
 • Provtyp: Blod ur finger
 • Tid och resultat: Circa 2 veckor
 • Kvinna/man: Unisex
 • Behöver konsultera läkare: Nej
 • Tillgänglighet: Sverige

Finns också vitamin D test (amazon): 

 https://www.amazon.co.uk/gp/product/B01M8NDRXU?ie=UTF8
 
 
 
 •  
 1. John H. Lee, MD,* James H. O’Keefe, MD,* David Bell, MD,† Donald D. Hensrud, MD, MPH,‡ Michael F. Holick, MD, PHD§ – Vitamin D Deficiency – An Important, Common, and Easily Treatable Cardiovascular Risk Factor? Journal of the American College of Cardiology Vol. 52, No. 24, 2008 – http://www.onlinejacc.org/content/accj/52/24/1949.full.pdf
 2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin
 3. https://kurera.se/expertpanelen/maste-jag-kombinera-vitamin-d-med-k2-och-magnesium/

This Post Has 2 Comments

 1. Birgitta

  Har testat Medisera och det blev fel med remissen. Mkt bra verksamhetschef som ordnade detta för mig på 5 minuter, imponerad!

  1. alyzme.se

   Hej Birgitta,
   Tack för din kommentar. Kul att de ordnade upp det så bra.

   Bästa hälsningar
   Marcus
   Alyzme Sverige

Leave a Reply